ROCK OTOČEC z vami že od leta 1976...

Oglejte si tudi

Do Začetka festivala Rock Otočec 2013 še:

Preberite tudi

Festival Rock Otočec, katerega korenine segajo v leto 1976 in je neprekinjeno potekal od leta 1997, letos ne bo izveden. 
Rock Otočec

ROCK OTOČEC BREZ OTOŠKEGA PRIZORIŠČA

Festival Rock Otočec, katerega korenine segajo v leto 1976 in je neprekinjeno potekal od leta 1997, letos ne bo izveden. Upravljalci idilične lokacije ob reki Krki so se namreč odločili, da organizatorjem Rock Otočca ne omogočijo izvedbe na rajski jasi za gradom Otočec. Večletna pogodba o najemu lokacije je namreč potekla že leta 2012.

Rock Otočec je lani gostoval v Ljubljani, a so ljubitelji tega najstarejšega slovenskega festivala jasno izrazili svoje stališče o za njih edini sprejemljivi lokaciji. »Rock Otočec mora biti na Otočcu.«

Rock Otočec je bil s svojo prvo izvedbo leta 1976, drugo 1983 in sedemnajstimi zaporednimi »oče« vseh ostalih slovenskih festivalov na prostem in pred dobrim desetletjem tudi največji in najpomembnejši na prostorih nekdanje Jugoslavije. Tradicionalno obdobje Rock Otočca sta lani med ostalimi nastopajočimi skupinami zaključili svetovno znani zasedbi Papa Roach in Billy Talent. Pred tem so poleg najpomembnejših domačih izvajalcev gostovali Fun Lovin Criminals, Living Colour, Guano Apes, Asian Dub Foundation, Henry Rollins, Stereo MC's, Chumbawamba, Liquido, The Subways, Sham 69, No means no, Dog eat dog, Fishbone, Tarja Gogol Bordello in še preko 700 drugih skupin. 

Od leta 2000 so za neuveljavljene skupine v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji in občasno tudi v Bosni in Hercegovini ter v Avstriji potekala predizborna tekmovanja, skozi katera se je zvrstilo več kot 6.500 mladih glasbenikov. 

Rock Otočec se pojavlja v več stotisočih spletnih dokumentih. V teh letih ga je obiskalo preko 250.000 obiskovalcev in 2000 novinarjev. Znan je po mnogih dodatnih neglasbenih dejavnostih. Mnogim so ostali v spominu različni dogodki, ki so bili značilni le za Rock Otočec - sveta maša na rock festivalu, vsakoletna nekajminutna presenečenja: Lojze Slak se leta 2005 prvič pojavi na rockerskem odru, Alfi Nipič leta 2008 ob polnoči zapoje pesem Silvestrski poljub medtem, ko pada umetni sneg, govor NSK-jevca Petra Mlakarja, razne blatne dejavnosti, operni pevec Janez Lotrič v slovenščini zapoje Odo radosti in himno festivala, rock opera v okviru Evropske prestolnice kulture 2012, pevski zbor zapoje dve pesmi - partizansko in cerkveno …

Organizatorji obžalujejo, da nimajo možnosti izvesti festivala na Otočcu in se poslavljajo skupaj z »Rock Otočec generacijo«, ki je obeleževala »naš praznik« s preživetjem nekaj radostnih poletnih dni in noči na jasi ob reki Krki za gradom Otočec.

Foto: Vesmin KajtazovićFoto: Gregor Sečen