Arhiv novic

za Rock Otočec 2000Nagrajenci natečaja za PRO FOTO CENTER COMULUSOVO NAGRADO

Komisija, kateri je predsedoval dosedanji trikratni zmagovalec natečaja za PRO FOTO CENTER CUMULUSOVO NAGRADO Borut Peterlin, je izbrala najboljše:

  1. mesto: Tomaž Grdin....prejme fotografski material v vrednosti 25.000,00 SIT
  2. mesto: Dean Jukić...... 12.000,00 SIT
  3. mesto: Peter Nose..... 11.000,00 SIT
  4. mesto: Tom Mežan... 9.000,00 SIT
  5. mesto: Boštjan Pucelj.... 9.000,00 SIT
  6. mesto: Aleš Lončar..... 9.000,00 SIT

Če bi imel pri izboru najboljšega fotografa kaj besede tudi organizator sam (Festival Novo mesto), bi se med nagrajence zagotovo uvrstili tudi Branko Bencin, Matej Semole, Anja Peternelj in Damjan Demšar. Zato so si tudi oni (kot zgoraj omenjeni nagrajenci) zagotovili akreditacije za naslednji Rock Otocec.Natečaj za PRO FOTO CENTER COMULUSOVO NAGRADO

Na natečaj za PRO FOTO CENTER COMULUSOVO NAGRADO je fotografije poslalo 52 fotografov, narejen je ožji izbor, njihove fotografije bodo na naših straneh v nekaj dneh. Ob tem pa neutrudno zaseda komisija - rezultati bodo znani do 28. avgusta.Rock Otočec 2000 končan!

V zgodnjih dopoldanskih urah 10. julija so se s prizorišča letošnjega Rock Otočca pospravili še zadnji preživeli. Vse dodatne dezinformacije o dogodkih, pogrešanih in razdev***ih sledijo po streznenju urednikov.Dnevne dejavnosti na Rock Otočcu

Letos smo se prvič odločili obiskovalcem - pretežno dijakom in študentom- na prizorišču na letališču Prečna pri Novem mestu poleg koncertov ponuditi še nekaj več. Prejšnja leta so gostje pogrešali predvsem nekaj, kar bi jih zaposlilo čez dan. Po zgledu največjih festivalov v Evropi smo pripravili dnevni program. Z njim smo začeli v soboto, 8.julija, dopoldne, ko so si vsi že opomogli od prejšnjega večera.

Debata. Pripravili in vodili so jo člani Zavoda ZiP - za in proti, glavnega akterja debatne dejavnosti v državi. Odločili smo se za aktualno temo ta trenutek med mladimi: DROGE - LEGALIZACIJA; ZA ALI PROTI. Občinstvo se je v polemiko aktivno vključevalo, debaterji so skušali predstaviti dva nepristranska pogleda: zakaj naj bi mehke droge legalizirali oziroma zakaj ne. PROTI legalizaciji: osebe, ki so mladoletne (pogosti uživalci), še niso dovolj odgovorne; legalizacija bi vodila v propad družbe. ZA legalizacijo: ljudje, ki imajo vozniški izpit, so sposobni odločati sami zase; nekatere druge droge (cigareti, alkohol) so legalizirane in državi prinašajo denar; svoboda izbire, itd. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je bila slednja pozicija precej bolj zastopana tudi med občinstvom. Medklici, komentarji in celo nekaj pogumnih posameznikov na odru po končani debati so nas prijetno presenetili. To dokazuje, da mladi želijo biti slišani. Na koncu se je vključil celo mladenič iz Poljske, ki je prisotnim predstavil učinke marihuane na organizem. Glas ljudstva je govoril.

Delavnice. Popoldne smo - kljub dežju - izpeljali delavnice. Odziv je bil odličen, mladi so entuziastično pristopili k ustvarjalnemu delu. Še enkrat dokaz, da teorije o mladini, ki se valja po blatu, pije pivo in kadi, ne držijo.

-modna: Vodil jo je DADO, novomeški umetnik, ki skrbi za celostno grafično podobo festivala. Z barvami za tekstil smo ustvarjali majice. Personalizirali smo jih, si nanje risali šablone, rock napise, motive kitar, itd… kaj kmalu se je po prizorišču sprehajala množica iznajdljivo poslikanih obiskovalcev, od katerih so nekateri barve uporabljali tudi na svojih bradah, laseh, obrazih…

-literarna: organizirali smo natečaj za najboljšo pesmico Rock otočca. Zaradi velikega odziva smo podelili pet nagrad. Kdo je že videl »pankse« sestavljati verze?? Na Rock Otočcu je vse možno. Najboljših pet pesmi - od petdesetih prispelih - objavljamo na naši spletni strani.

-frizerska: Vodil jo je PERO iz Salona Stevo iz Ljubljane. V štirih urah in pol je ustvaril več deset unikatnih frizur - med njimi mavričnega mohikanca, moderne pink čopke, kitke, fige, ….konkurirali smo Londonu in Parizu!!

-body painting: cela dva dni sta dve umetnici na koži ustvarjali like, ravnine in linije, ki so se svetile v soncu in ostale celo v dežju. Fantje so bili najbolj veseli tistih pogumnic, ki so se pustile preobleči v pisane barve v zameno za svoje majčke!

-odrska predstavitev: po koncu dneva smo najboljše pesmi prebrali na odru, pokazali so se pogumni modeli frizur, majčke pa so se še sušile, tako da so si jih obiskovalci ogledali na živih manekenih naslednji dan.

Tržnica. Nedeljsko popoldne smo začeli s stojnicami, ki smo jih vsebinsko razdelili na dva dela: second hand stojnica (kot se za vsak festival spodobi) in predstavitev nevladnih organizacij.

-predstavitev nevladnih organizacij: k sodelovanju smo povabili skoraj vse, ki se v državi ukvarjajo z mladinsko problematiko. Nekateri so se odzvali le s promocijskim materialom, še bolj veseli pa smo bili osebnega obiska predstavnikov ŠOUa v Ljubljani, MOVIT - organizacije za mobilnost mladine in KIBLE- multimedijskega centra iz Maribora. Svoje stojnice so imeli še: Urad za mladino (tudi sponzor prireditve), Zveza prijateljev mladine Slovenije, MISSS- mladinsko informacijsko svetovalno središče Slovenije. Obiskovalci so se sprehajali med mizami, si materiale ogledali in jih vzeli s seboj, spraševali predstavnike ali hostese. Tržnica je trajala ves dan in obogatila njihovo vedenje o tem, kaj vse se na tem področju sploh dogaja. Nekateri so bili zelo presenečeni nad tovrstno ponudbo pri nas. Najbolj so šle v promet feliks kartice Urada za mladino, potovalni napotki MISSSa in prospekt o študentski prehrani ŠOUa.

-second hand: glede na to, da smo prejšnji dan ustvarili marsikatero modno mojstrovino, jih je bilo treba še pokazati. Obiskovalci so prinesli rabljena oblačila, ki jih ne nosijo več, in stekla je blagovna menjava. Denarja nismo sprejemali - bile je le moj za tvoj. Prinesi in odnesi, bodi kul. Najbolj vroče blago so bile uradne majčke Rock Otočca, ki jih je za tržnico prispeval šef, Franci Kek.

Improvizacija. IMPROKLUB s sedežem v Ljubljani je sestavljen iz improvizatorjev, ki prihajajo iz različnih impro ekip. Poznamo jih tudi s televizije. Njihov šou na malem odru je trajal dobro uro in poželi so nezaslišano dolg in bučen aplavz. V njihovo predstavo se je občinstvo aktivno vključevalo, saj drugače pač ne gre. Posebnost je bil gospod Testis, obiskovalec, ki mu je postalo prevroče - tako je odvrgel tudi ruto, ki jo je imel poprej ovito okrog pasu. Ni sicer član improkluba, je bil pa kljub temu velik del pozornosti občinstva namenjen tudi njemu. Z impro predstavo se je na najboljši možen način zaključil dnevni program na letošnjem Rock Otočcu. Ostal nam je še nedeljski koncert, preden smo zjutraj začeli načrtovati, kaj bomo počeli naslednje leto….

Za konec. Odzivi na ta »eksperiment«, kakor je naša prizadevanja imenoval Igor Vidmar, so zelo pozitivni. Kot organizatorka sem seveda upala na najboljše, a realnost je presegla pričakovanja. Mediji, obiskovalci in tudi organizatorji - vsi smo zadovoljni. Sicer pa fotografije, posnetki in rezultati (ogledate si jih boste na spletni strani rock-otocec.com) govorijo zase. Franci Kek pravi, da brez tega festival ne bi bil festivalski. Če se pridružmo njegovi želji, da bi bil Rock Otočec ločen od države, potem lahko predvidevam, da nam - niti podnevi, niti ponoči - zagotovo ne bi bilo dolgčas!


Mojca Erjavec,
Koordinatorica dnevnega programa
email: mojca_e@hotmail.com

 

Pesmi z literarne delavnice

arhiv / archive

Novice / news