Fotogalerija

za Rock Otočec 2002

Rock Otočec - raj za fotografe

Fotografije udeležencev natečaja Foto Asja:

Aleš Serajnik
Anja Peternelj
Bojan Okorn
Bojan Težak
Boštjan Colarič
Branko Benčin
Damjan Žibert
Dean Jukič
Iztok Pavlič
Marija Kržan
Marko Markovčič
Marko Pezdirec
Matej Šemole
Matevž Maček
Matjaž Tančič
Mirjana Vozlič
Robert Ocvirk
Sabina Černe
Tanja Grabrijan
Tilen Cestnik

 

Objavljamo tudi fotografije tistih, ki ne sodelujejo v fotonatečaju. Če želite, da objavimo tudi vaše fotografije, jih pošljite.
Uroš Abram
Branko Benčin
Daša Melita Jaklič
Franci Levc
Aleš Lončar
Tomi Matič
Robert Ocvirk
Drago Primc
Aleš Serajnik
Anita Šturm
Bojan Težak
J. V.
Žiga Virc
Marko Zupančič
Zoran Župevec
Jasna Kozem
Saša, Rijeka
Jani Černe
  Gordan Horvat
sand

Foto natečaj 2002

Rezultati fotografskega natečaja za nagrado

Žirijo so sestavljali:

Članom žirije avtorji fotografij niso bili znani. Fotografije so bile oštevilčene. Žirija je ocenjevala le fotografije, ki so ustrezale razpisnim pogojem. Nagrajenci prejmejo dokument s katerim dvignejo nagrado (fotomaterial) v poslovalnici Foto Asje v Novem mestu.

Rezultati:

  1. Aleš SERAJNIK 35.000,00
  2. Damjan ŽIBERT 20.000,00
  3. Matjaž TANČIČ 15.000,00
  4. Robert OCVIRK 10.000,00
    Dean JUKIČ 10.000,00
    Sabina ČERNE 10.000,00

Našteti so si prislužili tudi akreditacijo za naslednji Rock Otočec.

Akreditacijo prejmejo tudi: Marko PEZDIREC, Branko BENČIN, Bojan OKORN, Marko MARKOVČIČ, Matej ŠEMOLE, Anja PETERNELJ, Boštjan COLARIČ, Marija KRŽAN, Iztok PAVLIČ, Tilen CESTNIK, Matevž MAČEK, Bojan TEŽAK, Tanja GRABRIJAN, Mirjana VOZLIČ, Žiga VIRC, Daša Melita JAKLIČ, Uroš ABRAM, Zoran ŽUPEVEC, Marko ZUPANČIČ.

Vtisi žirije

Predložene kolekcije se razlikujejo po likovni izvedbi (odločilni trenutek, izraz, kompozicija), manj po tehnični plati. Čeprav je šlo največ za reportažno fotografijo, so bile posamezne fotografije bodisi začetniško stereotipne ali pa niso zadele pravega trenutka in ustreznega izraza nastopajočih. Izbor 15 del je bil za večinoma mlade avtorje morda le preširok in prezahteven za prikaz najboljšega, kar so bili posneli. Žal so se posamezni dobri posnetki v kolekcijah znašli ob manj uspelih. Tako je že ena sama slabša fotografija zmanjšala vrednost kolekcije kot celote in vplivala na končno odločitev žirije. V takih primerih bi strožji avtorski izbor ali naknadna selekcija lahko bistveno izboljšala vtis. Vendar bo prireditelj po svoji izbiri dobre posnetke lahko uporabil v promocijske namene.

Poslana dela sicer v splošnem pričajo o razmeroma dobri, več kot povprečni kvaliteti te zvrsti fotografije pri nas. Nekateri avtorji so v svojih kolekcijah s predpisanim največjim številom posnetkov želeli predstaviti vse dogodke v okviru prireditve Rock Otočec, le redki so se odločili za posameznosti in detajle z manj fotografijami. Tako je - tudi tehnično - izstopala kolekcija črno-belih portretov (prva nagrada).

Izmed 20 avtorjev, ki so poslali svoje kolekcije, je žirija, ne da bi posegala v avtorski izbor, izbrala polovico, razvrstila prve tri in naslednjim trem podelila enakovredne nagrade. Polovica prispelih (in ne selekcioniranih) kolekcij ni vzdržala konkurence, štiri so bile izločene na koncu.

Kljub povedanemu smo z izidom natečaja lahko več kot zadovoljni.

Marko Aljančič

 


Foto: Marko Pezdirec
fotogalerija / photogallery