Nastopajoči

za Rock Otočec 2003

MAIN STAGE

CHUMBAWAMBA

»I get knocked down but I get up again
You're never gonna keep me down....«

odmeva njihov vesoljni hit Tubthumping, ki do konca obnori občinstva širom sveta. Kljub navidez brezskrbnemu hedonizmu, pa je anarhistični band z etosom punk rocka, predvsem eden glavnih družbenokritičnih skupin na svetu, z izjemno duhovitimi besedili in inovativnimi pristopi. Vedno so pripravljeni tvegati, obožujejo pop glasbo in sovražijo kulturni konzervativizem. Tako so zaradi kritičnih in domnevno nemoralnih besedil povzročili številne medijske škandale v konservativni Veliki Britaniji in utrpeli prepoved nadaljne prodaje kar dveh albumov.

Nastali so v skvotu v Veliki Britaniji leta 1984. Anarhistični pop skupini ni nihče pripisoval zvezdniškega uspeha, sami pa so se norčevali iz njega. Prvo desetletje delovanja so ostali relativno neopaženi,  dokler ni leta 1997 za njih stopila največja britanska založniška hiša EMI. Kmalu je sledil rezultat – večni mednarodni hit z norim energetičnim komadom "Tubthumping." Skozi vso dolgo in razburljivo kariero so inspirirali številne kričeče naslovnice britanskih nacionalnih medijev, ki so jih pospremili z besedami "Heartless Bastards!". Z zajedljivimi in kritičnimi besedili jim je uspelo, da so iz prepovedali prodajo dveh njihovih albumov. Finančni uspeh in medijsko pozornost so izkoristili za podporo antiglobalističnim gibanjem.Za njihove pesmi se pulijo tudi oglaševalci, vendar Chumba vedno pazijo na etičnost proizvajalca in zavrnejo tudi največje ponudbe.

http://www.chumba.com

STEREO MC`S

Minilo je več kot deset let, odkar so legendarni mojstri glasbene fuzije Stereo MC's zavreli glasbene vode s svetovnim uspehom albuma Connected, ki je prejel kar dve nagradi British Music Award in je še danes stalno predvajan v reklamah, filmih, televizijskih ter radijskih špicah. Po morda najdaljšem premoru v pop zgodovini so se ponovno vrnili z novim albumom Deep down and dirty in dokazali svoj pomen in veličino. Zopet krojijo glasbene smernice, razprodajajo dvorane z vrhunskimi, energije polnimi nastopi v živo. Ponovno na vrhuncu, odlični kot še nikoli prej, letos prvič v Sloveniji!

Pionirji fuzije plesne glasbe z rockovskim duhom so ustvarili nadčasen in samosvoj zvok z zlivanjem hiphopa in funka z neizprosnimi pop vokali, ki poslušalca kar odpeljejo v gibanje. Duo izpelje enega najodličnejših odrskih nastopov v živo z unikatnim karizmatičnim frontmanom Robom Birchemom. Le-ta je legendaren tudi zaradi svojega imagea, nenašemljen kot protiutež današnjim trendovskim zvezdnikom in popolnoma predan občinstvu, saj se na vrhuncu večera prepusti tudi stage-divingu. Energijo nastopu dodajajo še tri pojoče soul sestre, ki noro plešejo in koncert približajo učinku performansa.

Stereo MC`s je duo magičnega zvoka in besedil globokega pomena, pionirji novega vala britanskega hip hopa, so nastali davnega leta 1985. Konstantno so plenili napredek v plesni glasbi in vsak album je pomenil nov zemljevid za iskalce zvočne prihodnosti in inspirirali ogromno sledilcev. Plesno glasbo so pripeljali na rock prizorišča z odličnimi nastopi v živo.

www.stereomcs.com 

APOCALYPTICA

Finska skupina Apocalyptica je povsem unikatni band, saj je v svojem mogočnem zvoku združila navidez nezdružljiva svetova klasične glasbe in heavy metala. Profesionalno klasično izkušeni bivši študentje akademije Sibelius, Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Max Lilja in Perttu Kivilaakso, so  začeli  kot cover band, ki je preigraval pesmi Metallice.

Danes so vse več kot to. Razvili so svoj stil, ki ga imenujejo čelo-rock, in igrajo lastne pesmi. Danes jih ljudje drvijo poslušat. Skupina, ki jo spoštuje tudi klasična glasbena srenja, saj so popolni profesionalci in svoje delo opravljajo zelo resno. Mogočni zvoki se pojavljajo na treh albumih, sodelovali so z različnimi glasbeniki in zadnja leta nenehno potujejo po številnih turnejah po vsem svetu. Pravo Apocalyptico morate doživeti v živo, da začutite vso veličino glasbe.

Velik vpliv imajo tudi na mlade generacije čelistov, nekaj jih tudi sami učijo. Paavo pravi »Ena moja študentka mi je rekla, da se je, preden je slišala Apocalyptico, sramovala, da igra čelo, saj je to instrument z rahlo snobovsko konotacijo.« Pred nekaj leti so spremenili tehniko igranja, da bi lahko igrali heavy metal dve uri, torej hitreje, trdo in močno. Ob svetovni slavi in nenehnih turnejah pa komponirajo glasbo za Finski nacionalni teater in številne umetniške projekte.

www.apocalyptica.com

PAUL DI`ANNO

Prav vsem generacijam je znano delovanje metal legend  IRON MAIDEN, ki veljajo za izvirnega stvaritelja The New Wave Of British Heavy Metal scene. Obdobje prvih dveh plošč - »Iron Maiden« in »Killers« - velja za kultno in je čista oblika njihovega poslanstva. Pevec PAUL Di`ANNO je eden najpomembnejših členov v zgodovini metal vokalov. Izrazite torej čast očetu heavy metala in zasedbi Killers, ki bo v živo izvedla izbor pravih Iron Maiden klasik kot so: Wrathchild, Iron Maiden, Phantom of the Opera, Killers…

Kontroverzni in vedno zabaven Paul Di`Anno – the original iron man - z dvajsetletno kariero je zamenjal številne bande, od Killers, Di'Anno, Battlezone. Je divja, škandalozna osebnost, ki nikoli ne zdrži dolgo na enem mestu, razen v svoji sanjski deželi – Braziliji, deželi, znani po nogometu in metalu. Paul je brutalno direktna in kontroverzna osebnost, sicer izučeni mesar. V svoji avtobiografiji The Beast preprosto in zelo odkrito razkriva detajle iz svojega divjega življenja, ljudi šokira, izzove ogorčenje ali globoko oboževanje. Zgodba o stroju, napolnjenem s kokainom in Jack Danielsom, ki polomi zobe svojemu kitaristu, pretepa ženo, strelja, je v zaporu.

Letos spomladi je izdal najnovejši album »Nomad, ki je poln zlobnega metala, in je hkrati tudi njegov najljubši. Ne žene ga več mladostna jeza, temveč z leti postaja bolj in bolj razkačen - njegov glas pa je vse boljši in boljši.

Na Rock otočcu nas bo obiskal s skupino The Killers, ki jo je ponovno obudil s pomočjo starega člana, Cliffa. Ekskluzivno v Evropi za Rock Otočec - prihajajo iz Canade in odhajajo nazaj na mehiško turnejo.

www.pauldianno.com

FISHBONE

Fihbone prihajajo iz Los Angelesa. V osemdesetih so bili eni najbolj znanih in eklektičnih alternativnih rock skupin. S svojo hiperaktivno in samozavestno pestrostjo, trapastim smislom za humor in ostrimi družbenimi komentarji je skupina dosegla kultni status. Koncertna občinstva po vsem svetu se že dve destletji popolnoma predajajo energičnemu žaru odrskega nastopa Fishboneov. Z genialno-blaznim momentom v času kariere preplešejo skoraj vsa področja pop glasbe in v svoji glasbi združujejo elemente deep funka, močno energičnega punka in divjega skaja, celo nekaj heavymetala - vesel eklektičen noise. V tem času je band zamenjal tudi številne pričeske, stile oblačenja in barv – edina konstanta je energija in gibanje.

Fishbone radi izzivajo in govorijo naravnost predvsem skozi svoja eksplicitna in necenzurirana besedila. Zaradi tega so jih zavrnile tudi številne mainstream založbe, sprejele pa še večje množice oboževalcev. Strastno predanost občinstva članom Fishbone je obojestranska – ti svoje prijajatelje naslavljajo z "The Familyhood."

Fishbone so nastali na pobudo glavnega vokalista in saksofonista Angela Moorea davnega leta 1979, še v srednji šoli. Začeli so v Los Angelesu pred več kot dvajsetimi leti s preigravanjem komadov Bootsy, Rick James in Led Zeppelin, kot mlad band, ki se je rad družil in zabaval. Zelo trdno držijo skupaj, nihče ni nikoli igral v drugem bandu. Začeli so  z imenom Megatron, vendar svoje zgodbe še ne mislijo zaključiti. Skupaj z The Red Hot Chili Peppers in The Untouchables so v zgodnjih 80ih sfurali losangeleško Orange County glasbeno sceno, kot nasprotje dolgolasim bandom »novega vala«.

http://www.fishbone.net

PRIMAL FEAR

Leta 1997 Ralf Scheepers in Mat Sinner ustanovita band PRIMAL FEAR in metal ni nikoli več isti. Nemški težkometalci so razvili samosvoj stil, posneli štiri uspešne albume, letos jeseni pa pripravljajo izid naslednjega.

Ralf Scheepers je pevec z dolgo in bleščečo karieroin neverjetnim glasovnim razponom – od najnižjih do najvišjih tonov. Mat Sinner je eden najbolj spoštovanih nemških metal glasbenikov, ki ima za sabo že 17-letno kariero (pri skupini Sinner).

Že s prvim albumom z imenom Primal Fear so zatresli svet metala, saj še nikoli v zgodovini noben debi ni dosegel takšnega uspeha in tako hitro navdušil fanov. Drugi album, Jaws of Death, je uveljavil ime banda in še bolj usidral uveljavljeno identiteto ter unikatnost banda. Vključujejo tudi eksperimentalne zvoke nove tehnologije, čeprav ostajajo zvesti ročnemu metalu. Tretji album Nuclear Fire, ki izide leta 2002, spremeni pojmovanje metala za novo tisočletje. Dosegel je ogromno prodajo, sledila pa je izjemno uspešna svetovna turneja. Pesmi kot »Nuclear Fire« in »Eye of an Eagle« navdušijo številne fane, da začnejo poslušati metal. Aprila 2002 izdajo konceptualni album Black Sun, katerega kontroverzna zgodba temelji na znanstvenofantastičnem mitskem konceptu o jeklenih orlih. Skupina zavzeto pripravlja novi, že peti album po vrsti, ki ga lahko pričakujemo letos jeseni. 

www.primalfear.de

OZOMATLI

Ozomatli so aktivistični, multikulturni in večžanrski kolektiv 12 glasbenikov iz Los Angelesa, ki zliva salso, jazz, ska, rap in funk v novi družbeno zavedni stil glasbe. Njihovo glasbo poimenujejo tudi "future of music" Carlosa Santane. Nastopajo od Japonske, Amerike in Avstralije, to poletje pa so na evropski turneji. Ime so dobili po azteški opici, božanstvu plesa in strasti. V Ameriki imajo številne oboževalce, ki jih imenujejo kar Ozo in so jim izdelali kar 12 fan-spletnih strani. Nastali so v Los Angelesu v sredini devetdesetih, vendar so zasloveli šele z izidom drugega albuma Embrace the Chaos. Album je nastal iz žive izkušnje, ko je skupina leta 2000 nastopila in dobesedno zakurila protestnike s svojim bombardirajočim aktivističnim duhom na losangeleškem Nacionalnem shodu demokratske stranke z Billom Clintonom na čelu. Protestniki jim so dali ogromno energije in inspiracije - in band je dobesedno vzniknil iz množice.

Ozomatli so si zgradili ugled najbolj prepričljivega live-acta na zahodni ameriški obali. Kritiki so zapisali: »the best live band in the world". Njihovi nastopi so prav noro doživetje. Člani banda razkropljeni energično pridrvijo na oder kar iz publike, kamor se na solo obiske podajajo tudi med nastopom. Velikost Ozo-družine s časom variira, stalno jedro pa predstavljajo: vezni člen skupine, basist in vokalist Wil-Dog Abers, saksofonist Ulises Bella, bobnar Andy Mendoza, glavni vokalist in trobentač Asdru Sierra, rapper Kanetic Source, kitarist Raúl "El Bully" Pacheco, perkusionista Justin Nino Poree in Jiro Yamaguchi, eksperimentalni jazz freestyler Jose "Crunchy" Espinosa in skratcher Cut Chemist, ki ga kasneje zamenja DJ Spinobi.

ROLLING STONE (7/9-23/98) »... Ozomatli popolnoma upravičijo slavo svojega imena (azteško božanstvo plesa) z bohotnimi ritmi cumbie...z igrivimi gibi merengue... z dubom in hip-hopom..."

http://www.ozomatli.com

_________________________________________________________

SUPERHIKS (MAK)

Največja makedonska skupina bo ponovo razveselila Rock Otočec, s svojim nežno zvenečim ska-punk-reggae-jazzom. Band, ki je lani izpeljal 78 koncertov in nastopal z imeni kot so Manu Chao, Roy Paci, Tito & Tarantula, Stranglers,Transglobal Underground... Letos pa načrtuejo porušiti svoj osebni rekord. So tudi edini makedonski band, ki ste ga imeli priložnost videti na MTV.

KAWASAKI 3P (CRO)

Kawasaki 3P, skupina z visoko afiniteto do provokacij, so se devet let "kalili" kot demo band in si ustvarili status kultnega zagrebškega banda, predvsem zaradi svoje lucidnosti in iskrenosti. Potem ko so pokazali pogum (spodnjice) na hrvaškem izboru za Evrovizijo - Dora, so kot prvi punk-rock band v zgodovini Dore, s pesmijo Antonija prišli v finale. Takoj zatem so osvojili so Črnega Mačka za največji up leta 2003.

PROSPECT

Ljubljanska progressive metal zasedba je trenutno edina, ki se ukvarja s tako kompliciranim in tehnično izpopolnjenim glasbenim načinom. Leta 1999 so izdali prvenec #1, ki je z uspešno prodajo in  mednarodnim priznanjem nakazal, da se slovenska metal scena dviguje na višji nivo. Sledil je album MOMENTS. Prospect je skupina, ki najbolje pokaže svojo energičnost z živim nastopom. Letos se bodo na Rock Otočcu predstavili z novim pevcem Robom, s katerim nameravajo jeseni posneti tretji album in se odpraviti na novo turnejo po Evropi.

www.prospect-music.com

MACZDE CARPATE (FR)

Maczde so ustanovili štirje glasbeniki, ki ustavarjajo tradicionalni base rock, kitarsko-BOBEN-basovske pesmi. Združili so se, da bi uresničili svojo kreativnost, razvili lasten stil in dali glasbi svobodo s tem, ko bi prekoračili vse meje glasbenih žanrov.

Enigmatično in neizgovorljivo ime skupine ustvarja imaginarno entiteto visoke kulture. Ustvarjajo deformirano vizijo realnosti v katero je publika povabljena, da se ji pridruži s svojo energijo in razišče svoj notranji svet.

www.maczde.com

VLADO KRESLIN

Oče slovenske glasbe Vlado Kreslin je po duši roker, a s pretanjenim posluhom za izročilo ljudske glasbe. Skoraj dvajset let je center slovenske popularne glasbe, vedno poln energije in humorja, s svojo glasbo pa podira generacijske bariere občinstva. Za sabo ima številne turneje po Australiji, Argentini, Urugvaju in Evropi.

Z glasbo nas je obdaril iz številnih odličnih sodelovanj, ki se začnejo pri rock skupini Martin Krpan, nadaljujejo v kultni ljudski godčevski skupini Beltinška banda in   mainstream rock skupina Mali bogovi ter številnih sodelovanjih. In odlični albumi Namesto koga roža cveti, Spominčice, Nekega jutra, ko se zdani, Pikapolonica, in zadnjega Ptič.

http://www.si21.com/kreslin

ELVIS JACKSON

Najbolj vroča koncertna skupina ta hip pri nas. Poleg kvalitetnega punk-rocka znajo zaigrati tudi reggae in ska ter vplesti bolj metalske prijeme, za nameček pa je vse to začinjeno s svežimi idejami in kopico humorja.Trenutno predstavljajo tretji album Summer Edition, ki so ga posneli v Avstriji in Nemčiji. Naklada prvenca »Move your feet it's one o'clock« in »Go Home and Practice« je pošla, ravno tako ponatis prvega albuma. Lansko leto so skupaj s svetovno priznanimi imeni ska glasbe pristali na odmevni kompilacija Global Ska 2. Elvis Jackson so lansko leto uspešno izvedli exYU turnejo, letos pa je za njimi naporna mesec in pol trajajoča Evropska klubska turneja. Če ste iskali iskrive, poskočne in duhovite ter v živo prekaljene glasbenike, ste vse našteto našli v Elvis Jackson.

www.elvisjackson.com

POSODI MI JURJA

Pet predanih glasbenikov iz Ljutomera, ki se so nastali naključno, zato ker so imeli radi dobro muziko na dobrem žuru, se je danes koncertno že dodobra uveljavilo. Zanje je značilen odličen odrski nastop za vsesplošni žur, zanimiv izbor instrumentov (violina, harmonika) in prepoznaven zvok. Pri žurerjih so se priljubili z izvrstnimi rokerskimi predelavami ljudskih pesmi in ljudskimi predelavami rokerskih pesmi. Doslej so Posodi mi jürja posneli dve cd plošči: Posodi mi jürja ter Izvedbe in Priredbe, v pripravi pa tretji album, ki bo predvsem avtorski.

www.posodimijurja.com

KS!HT

Šestorica neusmiljenih artistov in kreatorjev novodobne alternativne glasbe, je začela svoj pohod po glasbenih lestvicah 1. novembra, ko je izšel prvenec ‘’…in profit=duša’’. Z interpretacijo glasbe, imen in naslovov se glasbeniki sicer ne ukvarjajo, saj pustijo svobodo poslušalcu, pa vendar je v njihovi glasbi čutiti zelo oseben pristop k avtorstvu. Vsak koncert je ekstaza, ki ga pogostokrat pohvalno zamenjujejo s teatrom.

www.ksiht.net

NOCTIFERIA

Extreme death black metal scena v Sloveniji se je začela bolje razvijati z nastankom Noctiferie v drugi polovici 90ih. Noctiferia od takrat uravnavajo smernice extremnega metala. Leta 1997 so izdali prvenec Baptism at Savica fall, leta 2000 pa so ustvarili drugi album Per aspera, ki je izšel za ameriško založbo Arctic. Popularnost so dosegli z videospotom Fond of lies, marca 2002 pa so se odpravili na prvo evropsko turnejo. Temu je marca 2003 sledila turneja z Marduk, Malevolent Creation in Immolation po 19 evropskih mestih.

Več o njih: www.noctiferia.com

O.S.T.

Alternativno kontroverzno skupino O.S.T. sestavljajo Anže, Lado, Matjaž, Grega in Griša, ki imajo vsak svojo glasbeno preteklost, različne glasbene izkušnje in prepričanja, ki se začnejo pri rocku, nadaljujejo v hip hopu in elektronski glasbi ter žanrsko raznolikost zaključujejo z metalom. Evolvirali so iz banda Metropolis in sedmih let ustvarjanja v undergroundu. Jeseni 2001 so izdali debi »8mm« so izdali jeseni 2001 (producent Dejana Radičevič).

Dvakrat so izpeljali tudi odličen projekt Symbiosis z enim najboljših slovenskih didžejev Valentinom Kanzyanijem.

www.o-s-t.com

NOUNDO (YU)

Trenutna atrakcija beograjske scene, ena redkih rokerskih skupin Črne Gore, je nastala leta 2000 iz članov, ki so že poprej igrali v številnih bandih. So zelo moderni in tudi vizualno zanimivi z eksotično pevko iz bljižnjega vzhoda. Njihova glasba je trenutno zelo popularen indie-pop z upanjem na boljšo prihodnost, kar sami imenjujejo "space" pop. Prvi album posnamejo 2002, ki je izjemno moderen, stilsko slojevit. Spomladi letos so z nastopi navdušili London, po Rock Otočcu pa se odpravljajo na Pepsi Sziget.

ZMAGOVALCI SLOVENSKEGA NATEČAJA MLADI ZA ROCK OTOČEC

FORTASTE (Krško)

Skupina Fortaste je pred dvemi leti nastala na pepelu nekoč v Posavju popularne punkovske skupine S.F.U. Skupino sestavljajo kitarist Enej, basist in vokal Roman ter bobnar Robi. Za njimi je kar nekaj klubskih koncertov- v Bistrici ob Sotli, Krškem, Brežicah, Vrhniki in Radečah. Igrajo avtorsko glasbo, ki temelji na hardcoreu, vanj pa vključujejo elemente metala in funka.

C.R.A.S.H.(Maribor)

Od ustanovitve skupine 1998 je so C.R.A.S.H. doživeli kar nekaj kadrovskih sprememb, od 2001 do danes pa delujejo danes Teo Kotnik (bobni), Primož Wassa (bas), Mitja Čeru (vokal, samples), Mitja Skutnik (vokal) in Tomaž Stropnik (kitara, samples). Za sabo imajo nastope na v številnih slovenskih klubih (K4, Triglav, Pekarna…) in festivalih. Imajo 13 avtorskih komadov.

Š.U.N.D. (Novo mesto)

Skupina Šund ( Šarmantni umetniki novomeške družbe ) se osredotoča na komponiranje instrumentalne glasbe s pridihom funka, jazza in rocka. Na festivalu v Rock Maraton v Lendavi 2002 se predstavijo ne samo kot instrumentalna ampak tudi kot  vokalna funky – jazz skupina. Na festivalu zmagajo in so dobitniki ZLATE ČINELE za najbolj perspektivno skupino na festivalu. Začetki skupine segajo v avgust 2001, ko skupino ustanovita basist Bojan Vojnović – Vojc in kitarist Goran Bjelić – Goco, kasneje se jima pridružijo še Slobodan Malić (vokali), Andrej Damjanovič (kitara), in Timotej Stanojević (bobni).

nastopajoči / lineup