Novice

7. največji slovenski open air rock festival Rock Otočec občutno večjih dimenzij

Največji slovenski open air rock koncert v Sloveniji Rock Otočec, letos že sedmi po vrsti, je dosegel velik uspeh. Festival je letos organiziral ljubljanski Zavod K6/4 v soorganizaciji z izkušeno novomeško ekipo. Organizacijsko sodelovanje je obrodilo razširitev festivala tako z glasbenega in organizacijskega vidika kot iz vidika števila ter zadovoljstva obiskovalcev. V treh dneh je festival obiskalo 13000 obiskovalcev, kar je občutno več kot lani. Dogajanje je letos potekalo kar na štirih prizoriščih imenovanih: Main Stage (z največjo strešno odrsko konstrukcijo v Sloveniji), Kerozin Stage, Turntable Arena in Art Stage. Številne
dodatne aktivnosti, delavnice in dogajanja so skupaj z glasbenim dogajanjem izpolnile moto letošnjega festivala, da ena oseba ne more videti vsega.

Festival je odlikoval predvsem odlični glasbeni program, ki je letos zaobjel širok glasbeni spekter različnih žanrov, kot tudi različnih narodnosti in glasbenih tradicij. Zelo očitna je bila tudi aktivistična nota nekaterih skupin, ki intenzivno širijo antimilitaristično in protimperialistično zavedanje (Chumbawamba, Ozomatli, Fishbone, Elvis Jackson).

Petkov glasbeni program je bil obarvan malce bolj metalsko, tako so na
svoj račun prišli ljubitelji heavy metala z odlično uigranimi Nemci Primal Fear in legendarnim prvim pevcem Iron Maiden Paulom Di Annom. Iz programa je izstopala ameriška skupina Fishbone z enim najboljših nastopov v živo kar jih je mogoče videti ta trenutek.

Sobotni program je požel ekstremno navdušenje obiskovalcev, ki jih je presenetil nastop divjih ameriškim aktivistov Ozomatli, ki so vzpostavili odličen kontakt s publiko, ki je navdušena skakala v ritmih salse zlite z hiphopom. Domači zvezdniki Elvis Jackson so se povsem zasluženo postavili ob bok skupinam svetovnega formata s svojo glasbo in predvsem z izvrstnim obvladovanjem prostora velikega odra ter graditvijo atmosfere. Profesionalci Chumbawamba so poleg hita Tubthumping odigrali še številne glasbeno in sporočilno odlične komade. Vrhunec večera pa je bil vsekakor nastop finske čelo-rock skupine Apocalyptica, kvartet klasično izučenih čelistov tokrat z bobnarjem, ki so v globoki glasbeno dramatični izkušnji odigrali nekaj orkestrskih priredb Metallice in številne svoje odlične nove lastne produkcije. Medtem ko se je dogajanje na glavnem odru počasi zaključevalo, se je šele zares začel razvnemati drum`n`bass program na Turntable Areni, ki je gostila didžeja in producenta svetovnega formata Adama F-a iz Velike Britanije ter prav tako odličnega A-Sidesa.

Nedeljski program je nudil ex-jugo klasike od Električnega Orgazma, avtorja ponarodelega hita z refrenom ?Igrala je rock cela Jugoslavija? in legendarnih Partibrejkersov, ki so izjemno navdušili občinstvo. Predvsem pa smo slišali morda enega od najboljših skupin letošnjega Rock Otočca britanske StereoMC`s, z unikatno plesno glasbo in estravagantnim nastopom. Med glasbenimi skupinami, ki so bile izbrane na predizborih Mladi za Rock Otočec, se je najbolj izkazala slovenska skupina Fortaste, ki prejme praktično nagrado pokrovitelja LEVI'S, ob tem pa so si prislužili nastop na majskem festivalu v bližini Firenc in največjem rock klubu v Firencah.
Ob programu na glavnem odru se je vzporedno odvijal še program na Kerozin Stageu z odličnimi skupinami, ki še veliko obetajo in so poželi veliko in konstantno pozornost publike. Na Trurntable areni pa se je vsak večer preveseil v plesno jutro z glasbenimi sodelavci Kluba K4. Za utrujene pa so se v nočnem času na Art Stageu vrteli filmi.

Ob odličnem glasbenem programu je festival nudil široko paleto dodatnih brezplačnih aktivnosti, od delavnic, športnih aktivnosti, masažnega in tatoo studija, nogometa v blatu, nastopi gledaliških in impro skupin ter faik kontesta. Organizirano je bilo tudi popoldansko kopanje ter panoramski poleti, tako da obiskovalcem res ni bilo dolgčas. Letos tudi razširjena gostinska ponudba z različnimi vrstami hrane in koktejl barom.

Tako se je letos Rock Otočec razširil v raj na štirih prizoriščih, nakazal smernice za prihodnji razvoj, ki nakazujejo da lahko naslednje leto lahko pričakujemo še večji največji open air v Sloveniji.

 

Prodajna mesta

1 Ajdovščina - Glasbena trgovina HILL
2 Brežice - Mladinski center Brežice
3 Brežice - Agencija za mlade PUNKT
4 Brežice - Študenstski servis Posavc
5 Celje - Ekopool
6 Črnomelj - Fortuna Bar
7 Grosuplje - GROŠ
8 Idrija - DGLG Idrija
9 Ivančna Gorica - ŠS Sigma team
10 Kamnik - Klub študentov Kamnik
11 Kočevje - Dnevni bar PAV
12 Koper - Klub študentov občine Koper
13 Kranj - Aligator music shop
14 Kranj - Center mladih
15 Krško - Študenstski servis Posavc
16 Krško - Agencija za mlade PUNKT
17 Litija - Študentski servis Litija
18 Lucija - Videoteka MIKI
19 Maribor - ŠTUK Mb
20 Metlika - Grajska pivnica Lakner
21 Murska Sobota - MIKK
22 Nova Gorica - Rock`n Roll
23 Nova Gorica - ZOSO Music Shop
24 Novo mesto - Foto Life
25 Novo mesto - DNŠ
26 Novo mesto - Kompas NM; Robinson
27 Novo mesto - Trgovina Bobenček
28 Novo mesto - Sračje gnezdo
29 Otočec - Belbled
30 Ribnica - KRŠ
31 Semič - Bistro Dunajčan
32 Sevnica - Študenstski servis Posavc
33 Sl. Konjice - MS Servis
34 Škofja Loka - Klub škofjeloških študentov
35 Velenje - Kompas
36 Ljubljana - Dallas Mute Shop
37 Ljubljana - Maximarket
38 Ljubljana - Hard Rock Shop
39 Ljubljana - Big Bang BTC
40 Ljubljana - Big Bang Copova
41 Ljubljana - Big Bang Nama
42 Ljubljana - Big Bang Melodija
43 Ljubljana - BOF BTC
44 Idrija - Big Bang
45 Jesenice - Big bang
46 Koper - Big Bang
47 Lendava - Big Bang
48 Ptuj - Big Bang
49 Ravne na Koroškem - Big Bang
50 Slovenske Konjice - Big Bang

Predprodajna mesta na Hrvaškem

Zagreb:
ORFEJ cd shop, Bogovićeva
INTEGRAL, Pothodnik Gl. kolodvora
DANCING BEAR cd shop, Gundulićeva
DALLAS cd shop, Tkalčićeva
SIRIUS cd shop, Importanne Galeria
MEMPHIS cd shop, Gajeva
STUDENT tur.ag., Savska
NOTORIOUS cd shop, Prolaz Neboder
ROBERTO, Kaptol centar
FERIAL, Kaptol Centar
QUO VADIS, tur. ag., K. Mislava
CROATIA RECORDS cd shop, Bogovićeva

Varaždin:
T-Tours, Gundulićeva
Croatia records, Pavlinska

Split :
Dancing Bear cd shop, Dioklecijanova

Čakovec:
Adriatours, Mažuranićeva
Svijet glazbe cd shop, K.Zrinski

Karlovac:
Ferial

Osijek:
Hobby tours, Kapucinska

Rijeka:
Dallas
Akordi - Yamaha music centar

OPATIJA: Atlas

MEDVEJA: New Sound

LABIN: Melody music store

PAZIN: Agencija V.I.B.

BUZET / ROČ: Suntours

Cene vstopnic

3 dnevne: predprodaja 6.500,00 SIT, na prizorišču: 7.500
1 dnevne za petek ali nedeljo: predprodaja 3.000,00 SIT, na prizorišču 3.800,00 SIT
1 dnevne za soboto: predprodaja 3.800,00 SIT, na prizorišču 4.500,00 SIT

Razstava nekaterih najboljših fotografij z lanskega Rock Otočca

Trenutno si je možno ogledati razstavo z lanskega Rock Otočca v KUD-u France Prešeren v Ljubljani. Razstava bo odprta do 04.06.2003.

Rock Otočec 2003

Rock Otočec ima bogato zgodovino in mitsko slavo: na njem je do danes nastopilo okrog 1.500 glasbenikov iz dvajsetih držav. O njihovih nastopih je pisalo več kot 500 domačih in tujih novinarjev. Za nastop na festivalu se je v zadnjih treh letih prijavilo čez 550 mladih skupin. Vsak dan na elektronski naslov prejmemo povprečno tri želje glasbenih skupin iz celega sveta za nastop na festivalu. Rock Otočec je znan kot entiteta, ki je prerasla domovino in je organiziran po evropskih standardih. Morda se to zdi nepomembno, vendar se ravno zaradi visokih standardov, več kot 100.000 obiskovalcem v šestih letih ni nič zgodilo.

Letos je festival Rock Otočec ostal vse kar je bil, vendar se je razvil še stopnjo više. Preizkušeni in izkušeni novomeški ekipi se je kot soorganizator pridružila ekipa ljubljanskega zavoda za kulturo Zavod K6/4.

Dosedanja ekipa Rock Otočca je spoznala, da lahko s takšno ekipo kvečjemu vzdržuje velikost in kvaliteto programa in samega festivala. Kar pa ni v skladu z njihovo filozofijo – Rock Otočec mora stalno rasti. Dosedanji način organiziranja festivala je dosegel limit že predlani in je lani le še stagniral. Izkušnjam in dosedanjim idejam se bodo pridružile nove, ki jih bo močna organizacijska ekipa udejanjala v naslednjih treh letih. Želja in namen obeh partnerjev je, da se dogovor podaljša.

Zavod K6/4 je letos ob že uveljavljenih (Klub K4, Računalniški in umetniški center Kiberpipa, Galerija Kapelica, Festival Break) vpeljal nov projekt z imenom Prireditve, v okviru katerega je soorganiziral že Bruc 2002 in koncert Asian Dub Foundation. Letos je pristopil h kompleksnemu in obsežnemu projektu soorganizacije festivala Rock Otočec, saj to pomeni širjenje dolgoročno zastavljenih programskih smernic, obenem pa izpopolnjeanje organizacijske strukture. V okviru projekta Prireditve, bo Zavod K6/4 v sezoni 2003/04 nadaljeval z organizacijo koncertov.

Tudi programsko se je festival razširil, v žanrskem smislu znotraj rock glasbe ter z dodatnim odrom z drum`n`bassom in hiphop ritmi. V tem trenutku je potrjen nastop skupin Stereo MC`s in Ozomatli. V nekaj dnevih pa bo tudi jasno ali bodo nastopili Slayer ali Soulfly (več možnosti za Slayer) in Guano Apes ali Him (več možnosti za Guano Apes, lahko tudi oboje). Programu in posameznim nastopajčim bo posvečena naslednja (druga) novinarska konferenca, ki bo predvidoma 10. junija.

Predizbori
Trenutno potekajo v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji in Avstriji natečaji za izbor neuveljavljenih skupin. Lokalni organizatorji so prejeli 182 prijav. Na klubskih koncertih bodo izbrali po dve glasbeni skupini. Te se bodo na finalnem večeru v Klubu K4, 29. maja, pomerile za nastop na glavnem festivalskem odru. Katerih 5 si zasluži nastop na Rock Otočcu bo odločila strokovna komisija.


Nastopajoči

Potrjeni so Stereo MC's in Ozomatli.Predizbor za Rock Otočec 2003 na Hrvaškem

Kraj Prizorišče Organizator Naslov Rok oddaje prijav Kontaktna oseba Telefon KO Email KO
Zagreb Rock Klub PAUK Rock Klub Pauk Jarunska 2; 10000 Zagreb 20.05. Gordan Penava - Pišta   gpenava@hgu.hr
Zabok Dvorac Gjalski Suzy d.d. Gruška 10; 10000 Zagreb 15.05. Goran Vrgoč 098 251 701  MLADI ZA ROCK OTOČEC

Razpisan natečaj za neuveljavljene glasbene skupine

Rock Otočec 2003, sedmi po vrsti, ponovno vabi mlade, neuveljavljene, glasbene skupine, da se prijavijo na natečaj za nastop na tem največjem tradicionalnem glasbenem festivalu pri nas. Izbrane skupine bodo nastopile na velikem odru »Rock Otočec« skupaj z velikimi imeni domače in svetovne glasbene scene, potegovale pa se bodo tudi za nagrado sponzorja. Na natečaj, ki bo letos potekal 4. po vrsti in katerega glavni namen je vzpodbuditi rockovsko glasbeno ustvarjalnost pri nas, se je do sedaj prijavilo že preko 500 skupin od katerih je na festivau nastopilo preko 30 izvajalcev.

Slovenski predizbor glasbenih skupin bo letos potekal v organizaciji

Podobni predizbori bodo organizirani tudi v Italiji in na Hrvaškem.

Skupine, ki želijo sodelovati na natečajih v organizaciji Mladinskega centra Brežice, Kluba škofjeloških študentov in Kluba študentov Dravinjske doline/ Mladinskega centra Dravinjske doline, se lahko prijavijo do vključno 30.04.2003 ; tiste pa, ki se želijo prijaviti organizatorjem Klub K4, Društvo glasbenikov in ljubiteljev glasbe, Mladinski center IndiJanez in Lokalpatriot pa se lahko prijavijo do vključno 06.05.2003 (zaradi časovne stiske in vnaprej določenih terminov predizbornih koncertov)- in sicer na enega od navedenih naslovov organizatorjev. Prijavi morajo priložiti tri pesmi in kratko predstavitev/biografijo skupine. Edina omejitev je, da skupina ni nastopila na Rock Otočcu 2002.

Komisija, ki jo določi vsak organizator posebej, bo izmed prispelih prijav izbrala nekaj skupin, ki se bodo v kraju prijave predstavile na predizbornem koncertu/ih. Predizborni koncerti bodo potekali v maju 2003. Vsak organizator bo izmed skupin, ki so se na njegovi prireditvi/-ah v živo predstavile, predlagal po 2 skupini za finalni izbor, ki bo potekal v 1. polovici junija v ljubljanskem klubu K4. Komisija bo nato izbrala 4 skupine, ki se bodo v začetku julija predstavile na Rock Otočcu.

Vse informacije vključno z kontakti so objavljene na spletnem naslovu www.rock-otocec.com.

Na morebitna vprašanja pa bomo odgovarjali tudi na tel. 040-631128 (Sergej) / 041-609170 (Franci).

Podrobnejše info za prijavo:

Kraj Prizorišče Organizator Naslov Rok oddaje prijav Kontaktna oseba Telefon KO Email KO
Slovenske Konjice MC Patriot Klub študentov Dravinjske doline, Mladinski center Dravinjske doline Žička cesta 4 A, 3210 Slovenske Konjice 30.04. Karlo 041 522573 karlook90@hotmail.com; ok1@email.si
Škofja Loka Rdeča Ostriga KŠŠ - Klub škofjeloških študentov, za Rdečo Ostrigo Mestni trg 20; 4220 Škofja Loka 30.04. Miha
Eržen
041 778 559 program@kss-loka.si
Brežice MC Brezice Mladinski center
Brežice
Gubčeva 10 A; 8250 Brežice 30.04. Patricija, Marja 074990070 mc-brezice@siol.net
Idrija/Cerkno Swenak Društvo glasbenikov in ljubiteljev glasbe Grilčeva 24; 5280 Idrija 06.05. Boštjan Peternel 041 419 156 pete7@volja.net
Ljubljana K4 Klub K4 Kersnikova 4; 1000 Ljubljana 06.05. Sabina 040 697 171 sabina@klubk4.org
Maribor Klub MC-Pekarna Mladinski center IndiJanez Ob železnici 16; 2000 Maribor 06.05. Ramiz Derlič 041 642 649/040 643 070 info@klub-mc.si
Novo mesto Klub Lokalpatriot Lokalpatriot p.p.100, 8001 Novo mesto 06.05. Dejan Udovic 041 399 659 program@lokalpatriot.siFotografska razstava v Radovljici

Otvoritev fotografske razstave, ki je že bila na ogled v Brežicah, bo v petek 31. januarja 2003 ob 18.00 uri v galeriji Občine Radovljica.

Fotografska razstava bo odprta do konca februarja.


Otvoritev fotografske razstave Rock Otočec

V petek, 8. novembra bo ob 20.30 uri v MC Brežice otvoritev fotografske razstave Rock Otočec. Na ogled bodo dela najboljših avtorjev, ki so se letos potegovali za nagrado Foto Asje.


Rezultati fotografskega natečaja za nagrado

Žirijo so sestavljali:

Članom žirije avtorji fotografij niso bili znani. Fotografije so bile oštevilčene. Žirija je ocenjevala le fotografije, ki so ustrezale razpisnim pogojem. Nagrajenci prejmejo dokument s katerim dvignejo nagrado (fotomaterial) v poslovalnici Foto Asje v Novem mestu.

Rezultati:

  1. Aleš SERAJNIK 35.000,00
  2. Damjan ŽIBERT 20.000,00
  3. Matjaž TANČIČ 15.000,00
  4. Robert OCVIRK 10.000,00
    Dean JUKIČ 10.000,00
    Sabina ČERNE 10.000,00

Našteti so si prislužili tudi akreditacijo za naslednji Rock Otočec.

Akreditacijo prejmejo tudi: Marko PEZDIREC, Branko BENČIN, Bojan OKORN, Marko MARKOVČIČ, Matej ŠEMOLE, Anja PETERNELJ, Boštjan COLARIČ, Marija KRŽAN, Iztok PAVLIČ, Tilen CESTNIK, Matevž MAČEK, Bojan TEŽAK, Tanja GRABRIJAN, Mirjana VOZLIČ, Žiga VIRC, Daša Melita JAKLIČ, Uroš ABRAM, Zoran ŽUPEVEC, Marko ZUPANČIČ.

Vtisi žirije

Predložene kolekcije se razlikujejo po likovni izvedbi (odločilni trenutek, izraz, kompozicija), manj po tehnični plati. Čeprav je šlo največ za reportažno fotografijo, so bile posamezne fotografije bodisi začetniško stereotipne ali pa niso zadele pravega trenutka in ustreznega izraza nastopajočih. Izbor 15 del je bil za večinoma mlade avtorje morda le preširok in prezahteven za prikaz najboljšega, kar so bili posneli. Žal so se posamezni dobri posnetki v kolekcijah znašli ob manj uspelih. Tako je že ena sama slabša fotografija zmanjšala vrednost kolekcije kot celote in vplivala na končno odločitev žirije. V takih primerih bi strožji avtorski izbor ali naknadna selekcija lahko bistveno izboljšala vtis. Vendar bo prireditelj po svoji izbiri dobre posnetke lahko uporabil v promocijske namene.

Poslana dela sicer v splošnem pričajo o razmeroma dobri, več kot povprečni kvaliteti te zvrsti fotografije pri nas. Nekateri avtorji so v svojih kolekcijah s predpisanim največjim številom posnetkov želeli predstaviti vse dogodke v okviru prireditve Rock Otočec, le redki so se odločili za posameznosti in detajle z manj fotografijami. Tako je - tudi tehnično - izstopala kolekcija črno-belih portretov (prva nagrada).

Izmed 20 avtorjev, ki so poslali svoje kolekcije, je žirija, ne da bi posegala v avtorski izbor, izbrala polovico, razvrstila prve tri in naslednjim trem podelila enakovredne nagrade. Polovica prispelih (in ne selekcioniranih) kolekcij ni vzdržala konkurence, štiri so bile izločene na koncu.

Kljub povedanemu smo z izidom natečaja lahko več kot zadovoljni.

Marko Aljančič

Rock Otočec zaključuje prvih šest let svojega delovanja

Na festivalu se je predstavilo 214 glasbenih skupin. Med njimi: Fun Lovin Criminals, Living Colour, Asian Dub Foundation, Henry Rollins, Dog Eat Dog, Liquido, Calexico, The Toasters, H Blockx, NoMeansNo, Fundamental...

V okviru natečaja Dr.Martens je v zadnjih treh letih sodelovalo 550 mladih upov. Glasbene skupine so pošiljale svoje predstavitvene materiale za nastop na našem festivalu z vseh koncev sveta - Indija, Pakistan, Ukrajina, Kostarika, Brazilija, ZDA... Letos se je za nastop skupine Rolling Stones pri nas zanimal njihov agent, ki pokriva vzhodno Evropo. Vendar tovrsten nastop zaenkrat presega naše zmožnosti.

Rock Otočec je v šestih letih obiskalo približno 85.000 obiskovalcev.

Izvedenih je bilo 5 fotonatečajev, prejetih preko 4000 fotografij. Posnetih je bilo 5 dokumentarnih filmov. Izdelani trije koledarji.

Festival je bil vsako leto bolj prisoten v medijih. Od leta 1997, ko se je v tiskanih medijih pojavil devetkrat, do leta 2001 in 2002, ko je bilo objav preko 300 (Slovenija, bivša Jugoslavija, Italija, Avstrija, Bolgarija, Velika Britanija, ZDA...). V portalu najdi.si ima tudi med letom vedno okoli 2000 zadetkov.

Letos je bilo v slovenskih medijih zaslediti kar nekaj zmot novinarjev: ...festival je bil v Leskovcu pri Krškem..., ...od drugod pride le 10 % obiskovalcev, ostali so lokalci..., ...Vika Potočnik podpira Rock Otočec. Vodo, s katero gasilci naredijo blato, pa plačujemo vsi Ljubljančani...,...glasbeniki se niso potrudili, ker so bili po večini plačani po 10.000,00 SIT...,...srbski trubači so igrali za pest riža... Resnica je, kot večina ve, naslednja: festival je v Prečni pri Novem mestu, od drugod pride 70 % obiskovalcev, z vodo porabljeno na Rock Otočcu Ljubljančani nimajo nič, glasbeniki so se še posebej potrudili in bili normalno plačani, srbski trubači so dobili 290.000,00 SIT + hrano in prenočišče... Za vse, ki so festival komentirali, pa niso bili tam, ali pa so tri dni preživeli v backstageu, pripravljamo poseben dokumentarni film.

Kako naprej

Kako naprej?
Foto: Tomi Matič

Festival Rock Otočec se poslavlja od prvih šestih let in prehaja v novo šestletko. Zato pozivamo vse, ki bi želeli kakorkoli sodelovati pri festivalu - kot sodelavci, programsko, nuditi gostinsko ponudbo. In še nekaj pomembnega - če se vam zdi, da bi bil vaš teren primeren za izvedbo festivala ali pa veste zanj, v mislih imate primerno lokacijo… Naš naslov je festivalnm@siol.net.

Zmagovalec

Končni zmagovalec letošnjega Dr. Martens natečaja, v katerem je sodelovalo preko 200 skupin iz Slovenije, Hrvaške, BiH, Avstrije in Italije, skupina Snifferson Family iz Trsta. Na Rock Otočec so se uvrstili preko izbora v Trstu.

Foto natečaj

15. avgusta poteče rok za oddajo fotografij za vse, ki želijo sodelovati v fotografskem natešaju za nagrado Foto Asje (material v vrednosti 100.000,00 SIT). Več o tem v rubriki Fotogalerija. Rezultate in fotografije bomo objavili konec avgusta. In se nekaj: tisti, ki ne boste sodelovali na fotonatečaju, pa imate fotografije in želite, da jih objavimo na naši spletni strani - posljite jih.

novice / news

Informacije / info